Po poti kulturne dediščine pod Stolom

Na kulturnem dnevu Po poti kulturne dediščine so učenci 5. razreda spoznavali življenje znanih Slovencev, ki so živeli pod najvišjim vrhom Karavank. Z učenci smo si ogledali rojstno hišo Franceta Prešerna (tudi Antona Vovka) ter se podrobneje seznanili z njegovim življenjem. Sprehodili smo se tudi do opevane lipe sredi vasi, ki je med drugimi tudi simbol naše države.
Pot nas je vodila v rojstni kraj Frana Seleškega Finžgarja – v Doslovče. Pobližje smo si ogledali njegovo, v primerjavi s Prešernom, skromnejšo domovanje. Nekaj več smo slišali o tem, kako je spoštoval svojega očeta in kateri vzgojni prijemi so se ga najbolj dotaknili. Peš smo se odpravili do obnovljenega panja, ki stoji na mestu rojstne hiše Antona Janše – velikega poznavalca čebel ter začetnika modernega čebelarstva. Z avtobusom smo se odpeljali do sosednje vasi Rodine, kjer so sorodniki Janeza Jalna njegov dom preuredili v muzej. Jalnov potomec nam je na hudomušen način predstavil dela in življenje Janeza Jalna.
Naš kulturni dan smo zaključili v Žirovnici, kjer smo si kot zadnjo ogledali rojstno hišo Prešernovega prijatelja Matije Čopa. Za zaključek smo si ogledali krajši igrani prispevek, v katerem je bila povzeta vsa vsebina kulturnega dne.