Domov » Projekti

Projekti

V šolskem letu 2019/20 na naši šoli izvajamo naslednje projekte: Nacionalni mesec skupnega branja, Tradicionalni slovenski zajtrk in Eko šola kot način življenja.


Nacionalni mesec skupnega branja

V okviru projekta Nacionalni mesec skupnega branja, ki bo potekal od 8. septembra do 13. oktobra 2019, bodo na šoli in izven potekale naslednje dejavnosti:

  • Vključitev v projekt Branje je iskanje – družinska bralna značka  v Občini Kamnik, kjer z dejavnostmi sodeluje tudi naša šola.
  • September – Dan zlatih knjig – slovesni začetek bralne značke.
  • Srečanje s knjižnico in knjigo – slovesen obisk prvošolcev v naši šolski knjižnici, kjer vsak prvošolček dobi v dar knjigo.
  • Srečanje s knjigo v naši šolski knjižnici – kulturni dan za šestošolce.
  • Razstava na šoli Pot knjige od avtorja do bralca.
  • Nacionalni projekt Javne agencije za knjigo v RS Rastem s knjigo – kulturni dan za sedmošolce z obiskom Knjižnice Franceta Balantiča in kamniških literarnih znamenitosti. Vsak sedmošolec dobi  knjigo Elvis Škorc, genialni štor avtorice Janje Vidmar.

Branje je iskanje – družinska bralna značka

Branje je iskanje je projekt, s katerim se želi spodbuditi bralno kulturo v družinah. Projekt pripravljajo kamniške in komendska osnovna šola v sodelovanju s Knjižnico Franceta Balantiča in še nekaterimi organizacijami. Tudi v šolskem letu 2019/2020 se bo med septembrom in majem odvijalo veliko dogodkov, kjer ne bo manjkalo branja, raziskovanja in druženja. V družinsko bralno značko se lahko vpišete z izpolnjeno prijavnico, ki jo oddate učiteljici ali šolski knjižničarki. Lahko pa se nam pridružite kadarkoli med šolskim letom z vpisom v šolski ali splošni knjižnici (Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik), kjer boste prejeli tudi izkaznico.

Tudi naša šola bo pripravila dve prireditvi za bralce, in sicer v decembru bo dramska uprizoritev. Februarja ob Prešernovem dnevu pa prireditev Na ligo po knjigo na sv. Primož nad Kamnikom.

V soboto, 14. 9., ob 9. uri vabljeni v Mekinjski samostan, kjer bo začetek projekta. Srečanje bo popestril tudi vsestranski umetnik Andrej Rozman Roza.

Prijavnica (v .pdf).


Tradicionalni slovenski zajtrk

Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk izvajamo z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Javnosti predstavljamo pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbujamo k pravilni in zdravi prehrani.

Tudi letos smo si zastavili cilj, da bo naš tradicionalni slovenski zajtrk ekološki, saj bodo vsa živila ekološko pridelana.

Zakaj podpiramo slovensko hrano?

  • Zato ker slovenska hrana ni potovala več 1000 kilometrov.
  • Če kupujemo slovenska živila, s tem prispevamo k ohranjanju delovnih mest vseh, ki so vključeni v to verigo.
  • Ko pridelujemo in kupujemo slovensko hrano s tem omogočamo večjo ekonomsko in politično suverenost.

Uravnoteženo prehranjevanje je pomembno, ker omogoča optimalno zdravje, rast in razvoj otrok in mladostnikov. Zajtrk moramo uživati vsak dan!

Tretji petek v novembru, letos je to 15. 11. 2019 (dan slovenske hrane), bomo posebno pozornost posvetili zajtrku, ki je poimenovan Tradicionalni slovenski zajtrk, na naši šoli že tretje leto tudi Ekološki tradicionalni slovenski zajtrk. Ta dan bomo izvedli tudi EKODAN za vse učence na šoli.


Eko šola kot način življenja

S projektom, usmerjenim v skrb za okolje in zdrav način življenja, bomo nadaljevali. V tem v šolskem letu bosta delo usmerjala koordinatorja Brigita Ozimek Kumek in Tamara Horvat.


Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju – SIO-2020

Cilj same operacije je izboljšanje kompetenc in dosežkov mladih ter večja usposobljenost izobraževalcev prek večje uporabe sodobne IKT pri poučevanju in učenju. Vzgojno-izobraževalnim zavodom se sofinancira izgradnja brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme, razvoj e-storitev in e-vsebin.

Evropska kohezijska politika v Sloveniji: www.eu-skladi.si.

Več o programu je objavljeno na spletni strani Arnesa.