Domov » Recepti iz šolske kuhinje

Recepti iz šolske kuhinje

Zajtrki Kosila


Zajtrki

Mesno-zelenjavni namaz

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 10 dag posebne salame v kosu,
  • 1 trdo kuhano jajce,
  • 1 korenček,
  • 2 kisli kumarici,
  • 1 čajno žličko gorčice,
  • 2-3 žlice majoneze,
  • sol,
  • poper.

Priprava:
Trde sestavine nastrgamo ter jim dodamo gorčico in majonezo.

***   ***   ***   ***   ***

Namaz iz belega fižola in feta sira

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 400 g belega fižola iz pločevinke,
  • 200 g feta sira,
  • 1 žlica limoninega soka,
  • 3 žlice olivnega olja,
  • ščep mletega popra,
  • svež drobnjak.

Priprava:
Fižol iz pločevinke stresemo na cedilo ter ga dobro speremo pod tekočo vodo in počakamo, da se odcedi. Nato fižol, feta sir, limonin sok, poper in olivno olje stresemo v mešalnik in gladko zmiksamo. Vejice drobnjaka sesekljamo.
Pripravljen namaz serviramo v skledico, potrosimo s sesekljanim drobnjakom ter prelijemo z malo olivnega olja. Ob namazu postrežemo rezine kruha ali krekerje.


Kosila

Pastirska pita (shepherd pie) – pita iz mletega mesa in pire krompirja.

Za pastirsko pito za 4 osebe potrebujemo:

  • 500g mlete jagnjetine ali govedine,
  • 1 žlico masla,
  • 1 žlico olivnega olja,
  • 1 čebulo,
  • 2 korenčka,
  • 2 stebla zelene ali pora,
  • 2 stroka česna,
  • sol,
  • poper,
  • 1 žlico paradižnikove mezgo,
  • 2 žlici worchester omake,
  • 250 ml goveje jušne osnove,
  • 300 g

Za pire za 4 osebe potrebujemo:

  • 1 kg krompirja,
  • 60 g masla,
  • 60 ml kisle smetane,
  • 200 g cheddar sira (ali kateri drugi sir).

Priprava:
Pečico segrejemo na 200 stopinj.
Zelenjavo narezano na kocke prepražimo na olivnem olju in maslu ter dodamo sol in poper po okusu. Ko se zelenjava zmehča dodamo paradižnikovo mezgo in meso. Vse skupaj premešamo in pražimo toliko časa, da meso porjavi. Nato dodamo jušno osnovo in worchester omak. Kuhamo še 10minut in dodamo grah. Pripravljeno zmes damo v posodo primerno za peko v pečici.

Krompir olupimo in skuhamo. Ko je kuhan, odlijemo vodo ter zmečkamo in dodamo še maslo in kislo smetano. Nato postopoma dodamo sir in premešamo, da se raztopi.

Pire krompir naložimo na mesno osnovo v posodi in na predhodno ogreti pečici pečemo (200 °C)  okoli 20 minut oziroma toliko, da krompir dobi zlato rjavo barvo.