Literarni večer ob dnevu knjige v šolski knjižnici

Na Osnovni šoli Stranje so se odločili, da bodo ob dnevu knjige organizirali literarni večer z naslovom Pesem čudno mila se je čez svet potočila. Ideja za literarni večer se je porodila zaradi učencev, ki so se samoiniciativno naučili deklamirati zelo dolge pesmi.
Pod vodstvom učiteljice za slovenščino gospe Mojce Volkar Trobevšek in knjižničarke gospe Mojce Črešnar so literarni večer v šolski knjižnici izpeljali 24. aprila. V letošnjem šolskem letu je naša knjižnica dobila novo podobo, saj je sredi nje »zraslo« drevo s pomočjo knjižničarke Mojce Črešnar in ga. Veronike Kos Jenc. V šolsko knjižnico se učenci zelo radi vračamo, ker tam vedno najdemo mir in čas za sprostitev. Za sceno odra in lepo okrasitev knjižnice je poskrbela gospa Veronika Kos Jenc, spremljevalka učenca naše šole.
Na literarnem večeru so se nam predstavili Zala Rondović, Filip Golob in Matej Sitar z deklamacijo Zdravljice Franceta Prešerna, njegovo Turjaško Rozamundo si je izbrala Blažka Rak, Povodnega moža Patrik Čepon Povšič, Lepo Vido je deklamirala Lucija Burja, pesem Glosa pa sta stresla iz rokava Brina Osolnik in Edvin Duraković. Pesem ZZZbudilka, Borisa A. Novaka, je deklamirala Karmen Humar. Žan Kališnik je za svojo deklamacijo izbral Gregorčičevo pesem Soči. To ni pesem, delo T. Pavčka, je odlično deklamiral Val Pogačnik. Med deklamacijami je literarni večer popestrila Zala Chiapolini s flavto, Tinkara Kočar pa nam je ob spremljavi kitare učitelja Andreja Kočarja zapela Dober dan, življenje in Ne bodi kot drugi, avtorja F Lainščka in Ditke.
Po končanem programu je Lucija Burja, učenka sedmega razreda, prejela nagrado za dvakrat prebrano bralno značko.
Ob koncu večera se je gospa ravnateljica Mateja Hari zahvalila vsem nastopajočim in vsem prisotnim. Skupaj s podravnateljico gospo Nino Maček sta nastopajočim in mentorjem podelili nagrade.
Po končani prireditvi pa so naši odlični kuharji pripravili sladko pogostitev.

Loti Čevka, 7. razred

Literarnega večera so se poleg Loti udeležili tudi ostali nadarjeni učenci. Na povezavi najdete njihov novinarski doprinos. Fotografije je posnel učenec 8. razreda Edvard Pogačnik.