34. regijski otroški parlament

V četrtek, 28. 3. 2024, je potekalo 34. regijsko srečanje otroškega parlamenta, na katerem sta se izkazala naša učenca, Nace Maležič in Pija Palčič. Dogodek je organiziralo Društvo prijateljev mladine Moste – Polje v idilični Kranjska Gori, natančneje Vili Šumici. Udeleženi so bili predstavniki osnovnih šol osrednjeslovenske regije.

Udeleženci so se najprej lotili formalnosti, izbirali so delovno predsedstvo ter verifikacijsko komisijo. Sledila je predstavitev dela šolskega parlamenta, ki je bila osredotočena na predstavitvi dosedanjega dela šolske skupnosti na temo duševnega zdravja otrok in mladih. Sledili sklenjeni sklepi, ki bodo služili kot smernice za prihodnje delovanje.

Vrhunec dogodka je bil tajno glasovanje za predlagano temo 35. otroškega parlamenta, kjer so učenci izrazili svoje mnenje o tem, katera tema naj bi bila v ospredju prihodnje šolsko leto.

Po intenzivnem delu je sledilo kosilo, nato pa so učenci po skupinah sodelovali pri delavnicah na temo duševnega zdravja, osredotočenih na koncept Dobro sem modula za najstnike. S tem so pridobili nove vpoglede in veščine, ki bodo koristile ne le njim, temveč tudi njihovim sošolcem in širši skupnosti.

Otroški parlament je tako ponovno dokazal svojo pomembnost pri spodbujanju aktivnega državljanstva in omogočanju mladim, da izrazijo svoje mnenje ter sodelujejo pri oblikovanju prihodnosti svojega okolja.

Eva Plut in Sanja Klemenc, mentorici