Brezplačno spletno predavanje o uporabi elektronskih cigaret in drugih nikotinskih izdelkov pri mladih

Spoštovani.

V nadaljevanju vam posredujem vabilo na brezplačno spletno predavanje o uporabi elektronskih cigaret in ostalih nikotinskih izdelkov. Tudi v šoli opažamo, da uporaba elektronskih cigaret (vejpov), ogrevanih tobačnih izdelkov, nikotinskih vrečk (beli snus) in brezdimnih tobačnih izdelkov (snus, fuge, tobak za žvečenje) narašča med učenci višjih razredov naše šole. Ugotavljamo, da učenci izdelke najverjetneje prinašajo tudi v šolo, a so zelo spretni pri skrivanju izdelkov (majhnost izdelka, lična/priročna embalaža), saj v sanitarijah občasno zaznamo vonj po dimu, a uporabnika ne odkrijemo.

S ciljem, da se vam podajo verodostojne informacije o teh izdelkih, NIJZ v marcu ponovno 2024 pripravlja dve online predavanji na to temo. Predavanje ni namenjeno otrokom ali mladostnikom.

Predavala bo Helena Koprivnikar, zdravnica in specialistka javnega zdravja, zaposlena na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Govora bo o tem, kaj danes vemo o teh izdelkih, zakaj je njihova uporaba še posebej tvegana za otroke, mladostnike in mlade odrasle, kakšna je razširjenost uporabe v Sloveniji in kako te izdelke ureja slovenska zakonodaja. Po predstavitvi bo čas za vprašanja udeležencev.

Predavanji bosta potekali (gre za isto predavanje v dveh terminih, zato se prijavite samo enkrat) v:

  • ponedeljek, 11. 3. 2024 ob 16 uri in
  • sredo, 27. 3. ob 16 uri.

Za udeležbo na predavanju se prijavite na povezavi: https://anketa.nijz.si/a/6f1533d5

Prijava je možna do vključno petka, 8. marca za prvo predavanje in do vključno ponedeljka, 26. 3. za drugo predavanje oziroma zapolnitve prostih mest.

Prijavljenim bo posredovana povezavo do aplikacije ZOOM na dan predavanja.

V kolikor se predavanj ne morete udeležiti, vas pa tema zanima, si lahko ogledate tudi posnetek enega od predhodnih predavanj na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=bWAGFiOPdBc

Več informacij o različnih izdelkih s tobakom ali nikotinom lahko dobite tudi na spletni strani NIJZ, na povezavi: https://nijz.si/zivljenjski-slog/tobacni-in-povezani-izdelki/, v zavihku Informacije za odrasle, vključno s podkastom o teh izdelkih. V drugem zavihku so na voljo tudi informacije za mladostnike in mlade odrasle. Informacije o elektronskih cigaretah in ogrevanih tobačnih izdelkih so na voljo tudi v dveh kratkih videih Svetovne zdravstvene organizacije v slovenskem jeziku:

S prijaznimi pozdravi,

Sanja Klemenc, svetovalna delavka