Občinski otroški parlament – Duševno zdravje otrok in mladih

15. februarja je v prostorih MC Kotlovnica v dopoldanskem času potekal občinski Otroški parlament. Zbrali so se predstavniki šolske skupnosti OŠ Toma Brejca, OŠ Frana Albrehta, OŠ Marije Vere, OŠ 27. julij in OŠ Stranje z mentorji. Našo šolo so zastopali učenci Nace Maležič iz 7. b, FIlip Maležič in Pia Palčič iz 9. b ter Anže Zavasnik in Zala Rondović iz 9. a. V prem delu je Dino Kapetanović komik, impro igralec in mentor iz kranjske ustvarjalne skupine KUD KIKS z učenci izvedel delavnico improvizacijskih veščin. Na delavnici so se učenci ogreli in pripravili možgančke na drugi del srečanja. V nadaljevanju so predstavili dosedanje aktivnosti šolske skupnosti na temo duševnega zdravja otrok in mladih. Ugotovili smo, da so bili učenci vseh šol aktivni in so izvedli ali pa načrtujejo veliko aktivnosti. S pomočjo pogovora, socialnih zgodb, pošiljanja lepih želja in misli, vrstniške pomoči v obliki šolske svetovalnice, šolskega nabiralnika namenjenega anonimnim vprašanjem, vključevanja terapevtskega psa, ter ostalih preventivnih dejavnosti, imajo učenci možnost, da se učijo in poglobijo znanje o duševnem zdravju in pomenu vrstniške pomoči.

Drugi del dogodka pa je sestavljala okrogla miza, kjer so učenci imeli možnost predstavnikom različnih institucij postaviti različna vprašanja na temo duševnega zdravja. Na vprašanja so odgovarjali: psihologinja Petra Pirc (Center za krepitev zdravja Kamnik), dr. med., specialist otroške in mladostniške psihiatrije Matija Klasinc (Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov Domžale), predstavnice Centra za socialno delo Osrednja Slovenija – vzhod Mateja Anzeljc Bratina, Katja Orehek in Tjaša Grmovšek, gospa Romana Učakar (podžupanja občine Kamnik) in Rok Kosec iz Mladinskega centra Kotlovnica.

Za udeležence okrogle mize so učenci pripravili vprašanja v povezavi z duševnim zdravjem otrok in mladih. Gostje so jim prisluhnili in odgovorili na vsa vprašanja in dileme. V začetku pogovora so se udeleženci predstavili in pojasnili svojo vlogo na področju duševnega zdravja otrok in mladih. Učence je najbolj zanimalo, kaj sploh pomeni biti duševno zdrav, kaj posamezni strokovnjaki počnejo in kako poteka obravnava pri njih ter kako lahko pomagajo sebi ali vrstnikom, ko se znajdejo v stiski. Na prav vsa vprašanja so dobili strokovne in razumljive odgovore, ki jih bodo prenesli med svoje vrstnike.

Iskreno se zahvaljujemo vsem sodelujočim za aktivno udeležbo na okrogli mizi, učencem, mentoricam in ravnateljem kamniških šol, gospodu Goranu Završniku iz JZKK, gospodu Roku Koscu iz MC Kotlovnica in gospe Sonji Loboda iz DPM Kamnik, ki je poskrbela za malico in pozorna darila za vse udeležence.

Sanja Klemenc, organizatorica občinskega Otroškega parlamenta in mentorica

Eva Plut, mentorica Otroškega parlamenta OŠ Stranje