Ogled Mestne lekarne Šutna in delavnica izdelave mazila proti prehladu

V četrtek, 19. oktobra 2023, smo si z učenci izbirnega predmeta Poskusi v kemiji in Kemija v življenju ogledali Mestno lekarno Šutna.
Sprejela nas je prijazna vodja Lekarne, ga. Maja Oražem, mag. farm.

Ker so lekarniški prostori majhni in so zahteve za čistočo zelo visoke, je natančno določeno, kaj se v posameznem prostoru dela, oziroma kaj je kje shranjeno. V nečistem delu poteka sprejem zdravil, nato jih razporedijo v različne prostore in omare: v ognjevarno omaro, nevarna zdravila v posebno zaklenjeno omaro, v karanteno, v odpadni zabojnik, posebej zdravila in posebej sirupe.

Z učenci smo se ustavili v magistralnem laboratoriju, kjer so nas čakala navodila za pripravo mazila proti prehladu. Gospa vodja nam je natančno predstavila postopek priprave in pojasnila vsa vprašanja, ki so jih zastavljali učenci.
Najprej smo natehtali mentol in kafro. Nato smo obe sestavini razribali, da sta se utekočinili, kar imenujemo evtektična zmes. Nato smo dodali ustrezno količino vazelina in ponovno mešali v nasprotni smeri poteka urinega kazalca. Nazadnje smo dodali še borovo eterično olje, ponovno zmešali ter napolnili lončke. Pripravili smo še nalepke, kamor smo zapisali ime, datum izdelave in rok trajanja mazila.

Aktivno delo in pogovor o šolanju za poklice, ki jih zaposlujejo v lekarnah, sta nam približala poklic kemika farmacevta.
Najlepše se zahvaljujemo gospe Oražmovi za prijazen sprejem in strokovno vodenje delavnice. Prav tako se zahvaljujemo za vse surovine, ki smo jih porabili za izdelavo mazila. Ker smo ga lahko odnesli domov, ga bomo uporabljali pri prehladnih obolenjih, sinusitisu ali težavah s kašljem ter pri glavobolu.
Prav tako se vsi učenci z učiteljico zahvaljujemo za darilca, ki ste nam jih pripravili v spomin na strokovno srečanje.

Učenci POK in KEŽ ter Martina Ozimek, učiteljica