V torek, 3. oktobra 2023, smo v Osnovni šoli Stranje izvedli zanimivo medgeneracijsko srečanje z izobraževalno vsebino.
Učenci OŠ Stranje, ki obiskujejo interesno dejavnost Diabetes, so pripravili nastop z osnovnimi informacijami o sladkorni bolezni. Pridružili so se jim nekateri člani Društva diabetikov Kamnik, ki jih je zastopala njihova predsednica, ga. Savica Juntez in predavateljica, ga. Katarina Arčon Žavbi. Prav tako se je srečanja udeležilo kar nekaj ljudi iz lokalnega okolja in mladih, ki jih ta vsebina zanima, predvsem pa so prišli poslušat prijatelje ob nastopu.
Sladkorna bolezen je stanje stalno zvišane ravni glukoze v krvi. Nastane zaradi pomanjkanja ali odsotnosti hormona inzulina (iz trebušne slinavke). Posledice so hude motnje v presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob – hranil, ki so nujno potrebna za naše življenje. Poznamo več tipov sladkorne bolezni: tip 1 (otroški), tip 2 (starostni) in nosečniška sladkorna bolezen, ki po porodu navadno izgine.
Sladkorno bolezen lahko dobi vsakdo. Če je ne zdravimo, je usodna. Pol ure telesne vadbe na dan lahko za 40 odstotkov zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa2. Prav tako je izredno pomembna zdrava, uravnotežena in raznolika prehrana, predvsem iz lokalnega okolja. Tudi kvaliteten počitek in zdravo duševno počutje ter čim manj stresa bodo naše zdravje ohranili in ga še krepili.
Če pa se pojavijo tipični znaki:
- povečano izločanje vode iz telesa (uriniranje) – poliurija,
- s tem povezana dehidracija in huda žeja – polidipsija,
- hitra izguba teže,
- zmanjšana odpornost,
moramo obiskati zdravnika, ki bo s posebnim testom določil (ali ovrgel) diagnozo sladkorne bolezni. Normalni krvni sladkor (glukoza) na tešče je 6,0 mmol/l ali manj. Če so vrednosti višje, pa to kaže na sladkorno bolezen.
Spoznali smo tudi akutne in kronične posledice sladkorne bolezni, ter izvedeli, kaj je zdrav krožnik in kako si pomagamo sestaviti zdrav obrok s prehransko piramido.
Najbolj dragoceni pa so bili nasveti o zdravi prehrani gospe Katarine Arčon Žavbi. Gospa, ki že dolga leta uspešno in kvalitetno živi s svojo sladkorno boleznijo tipa 2, nas je opozorila, da preglejmo vsebnosti sladkorja, preden kupljeno živilo pojemo. Priporočila nam je tudi, da jemo lokalno in svežo, sezonsko hrano, saj je ta najbolj zdrava, ne le za diabetike, temveč za vse.
Ob zaključku srečanja smo si odrasli in starejši obiskovalci lahko izmerili krvni sladkor.
Martina Ozimek, mag. družb.inf.