Obisk lekarne na Šutni

V torek, 28.3.2023, smo obiskali mestno lekarno Šutna, kjer smo pripravili mazilo proti prehladu, kjer nas je sprejela magistra farmacije, ga. Nasta Vodnik. Razkazala nam je laboratorij in nam povedala, kako potekajo procesi v lekarni. Lekarna je razdeljena na čisti in nečisti del; vse, kar pride v lekarno, prekontrolirajo in zabeležijo datume. Zdravila z močnim učinkom hranijo v trezorju, hlapne kemikalije pa v prezračevalni omari. Zdravila in kemikalije, ki jim preteče rok trajanja ali je z njimi kaj narobe, hranijo v karantenski omari, v kateri hranijo tudi zdravila, ki so še v redu, da jih donirajo ljudem v stiski ( na primer Ukrajina). Laboratorij je razdeljen na umivalnico in glavni del laboratorija.

Po ogledu laboratorija smo se zvedeli, kakšen je proces priprave mazila proti prehladu.

Mazilo proti prehladu vsebuje mentol, kafro, bel vazelin in borovo eterično olje. Uporabljamo ga pri prehladnih obolenjih, sinusitisu ter težavah s kašljem. Najprej smo natehtali mentol in kafro, nato smo ju dobro zmešali v terilnici s pestilom. Nastala je eutektična zmes, ki se je ob mešanju utekočinila. Nato smo dodati še natehtan vazelin in ponovno dobro mešali. Ob zaključku smo dodali še natehtano eterično olje.
Ko je bilo mazilo premešano in pripravljeno za uporabo, smo napisali še nalepke, ki vsebujejo ime mazila, datum izdelave in datum uporabe.

V lekarni so nam pripravili tudi darilca – kemični svinčnik, bonbone za grlo in posebne pastile za boleče grlo. Hvala!

Ob zaključku smo se za lep spomin skupaj fotografirali.

Mestni lekarni Šutna se za strokoven in zelo prijeten obisk iskreno zahvaljujemo.

Učenke izbirnega predmeta Kemija v življenju in mentorica Martina Ozimek