Nadarjeni učenci na Institutu Jožef Stafan

V četrtek, 5. 1. 2023, so nadarjeni učenci OŠ Stranje obiskali Institut Jožef Stefan v Ljubljani. Institut izvaja raziskave in razvija tehnologije, s katerimi ustvarja, širi in prenaša znanje na področju naravoslovnih in tehniških znanosti ter znanosti o življenju.

Na institutu delujejo različni raziskovalni odseki, učenci naše šole so si jih ogledali šest. Učenci so bili razdeljeni v dve skupini, saj so si tako lažje ogledali delovanje posameznih odsekov in imeli možnost za vprašanja in diskusijo.

Prva skupina si je ogledala Odsek za kompleksne snovi F7, Center za elektronsko mikroskopijo in mikroanalizo CEMM in Odsek za tehnologije površin F4, druga skupina pa Odsek za inteligentne sisteme E9, Odsek za sintezo materialov K8 in Osek za sisteme in vodenje E2.

Raziskovalci so se potrudili, da so kompleksna znanja razložili na čim enostavnejši in nam razumljiv način. Institut s predstavitvami svojega dela spodbuja mlade k raziskovanju in to jim odlično uspeva, saj so se nekateri učenci zanimali tudi za obisk Instituta na dnevu odprtih vrat, ki bo v soboto 25. 3. 2023 in ga lahko obiščejo skupaj s svojimi starši.

Kdo ve? Mogoče bo tudi kateri izmed učencev OŠ Stranje na svoji poklicni življenjski poti sodeloval ali delal na Institutu Jožef Stefan.