Obisk predstavnice kmetije Tonk

20. 9. 2022,  je k uri izbirnega predmeta Kemija v življenju (KEŽ) na predstavitev kmetije Tonk prišla najstarejša hči družine TONK. Ime ji je Neža.

Njihova kmetija leži v majhni idilični vasici Delce v Zgornji Savinjski dolini med zelenimi alpskimi travniki, pod Menino planino.  Na kmetiji živijo starša s štirimi otroki in upokojenimi starši. Otroci so v dogajanje na domačem dvorišču vpleteni že od malih nog. Neža pravi, da že od 10.leta dalje delajo kar samostojno. Na kmetiji imajo 100 glav živine, od tega je 50 krav molznic, ostalo so telice za ohranjanje črede.

Poudarila je, da je higiena pri predelavi mleka izredno pomembna, tako higiena hleva, živali in ljudi.
Izdelujejo jogurte, navadne in sadne, borovničeve, jagodne, vanilijeve s čokoladnimi kroglicami, skute, mleko, puding in kremno maslo.

S seboj je prinesla mleko, skuto in navadne ter sadne jogurte in še čokoladni puding. Pa ni bilo samo za kemijsko delo. Prav dobro smo se posladkali z vsem. Na podlagi izkušenj in senzoričnega (vid, okus, voh, dotik)  ocenjevanja smo ugotovili, da so okusi odlični in veliko bolj polni in aromatični kot kupljeni izdelki v trgovinah, kamor prihajajo iz velikih proizvodnih obratov.

Kot zanimivost nam je Neža povedala, da mleko za preostale izdelke pasterizirajo  na kar 93 stopinjah Celzija, da se skoraj v celoti uničijo morebitni mikroorganizmi, pa vendar se še ohranijo sestavine mleka, ki so za človeka koristne – beljakovine, ogljikovi hidrati, vitamini in maščobe.

Kemijski del:

  1. izmerili smo pH svežega mleka, ki ga takoj po molži prefiltrirajo in takoj ohladijo na 3 stopinje Celzija. Nič mu ne dodajo, ravno tako mu nič ne odvzamejo. Zanj so pridobili certifikat IZBRANA KAKOVOST SLOVENIJE. Rezultat je pokazal, da je mleko nekoliko bazično (pH =7,5), čez en teden, ko smo meritve izvedlo ponovno, smo ugotovili, da je postalo nekoliko kislo ( pH = 6,5), na hrambi v hladilniku na 8 stopinjah Celzija. Mleko smo pustili še en teden v hladilniku in  doseglo je stopnjo kislosti pH=5, 5 in je imelo lepo konsistenco.
  2. naredili smo lepilo iz skute: v izparilnico smo dali dve žlici skute, v epruveti smo zmešali vodo in žlico sode bikarbono. Nato smo vmešali raztopino sode bikarbone v skuto, zmešali in prilepili tri papirnate liste skupaj, da smo preverili, če ta mešanica res deluje kot lepilo.

Sama sem bila nad tem obiskom navdušena. Če vas o njihovem delu še kaj zanima, lahko pogledate na njihovi spletni strani ali se oglasite pri njih. Z veseljem vas bodo sprejeli.

Maja Boštic, 9.a in Martina Ozimek