Ogled kontrolnega laboratorija v Calcit d. d. v Stahovici

12. maja 2022 smo z učenci, ki obiskujejo izbirni predmet Poskusi v kemiji, odšli na ogled kontrolnega laboratorija v Calcit-u.

Sprejeli sta nas dve prijazni in strokovni gospe, zaposleni v laboratoriju. Razdelili smo se v dve skupini, ena je najprej pogledala v »suhi« del, druga pa v »mokri« del laboratorija, nato smo se zamenjali.

V suhem delu nam je gospa Monika razložila, da preverjajo granulacijo in optične lastnosti zmletega kalcijevega karbonata ali apnenca, s formulo CaCO3. Granulacija pomeni velikost delcev, ki jih zmeljejo v strojih. Preverjajo pa s siti, različnih velikosti, postopek se imenuje sejalna analiza. Prav tako se preveri tudi z laserjem in detektorjem. Naša delavnica je bila s področja optičnih lastnosti, kjer smo naredili tabletko, ki smo jo preverili v aparatu Data color. Rezultate smo odčitali iz računalniških meritev (na primer: -A pomeni rdečkasto barvo, +A zeleno, -B rumeno barvo, +B modro barvo), naše tabletke so bile zelo dobro izdelane.

Spoznali smo tudi izraza »hidrofilen in hidrofoben«. Hidrofilen pomeni, da se pesek zelo dobro zmeša z vodo. Hidrofoben pa pomeni, da se vode »boji« in ostane kot kupček na dnu ali na vrhu čaše z vodo. Pesku, ki je hidrofilen, dodamo stearinsko kislino in postane hidrofoben.

V mokrem delu laboratorija preverjajo kislost oziroma bazičnost s pH meritvami. pH lestvica obsega vrednosti od 0 do 7 (kisli del), 7 (nevtralni del) in od 7 do 14 (bazični del). Spoznali smo tudi izraz »viskoznost«. Če primerjamo vodo in med, bo voda bolj viskozna od medu, lažje in hitreje teče, če jo zlivamo iz kozarca od medu. Pri pesku je ta lastnost odvisna od granulacije: bolj fino zmlet pesek je bolj viskozen.

Hidropleks pomeni, da uporabljajo zmlet pesek kot polnilo (bel list), coverpleks pa pomeni, da uporabijo zmlet pesek za prekrivnost (svetleč papir za reklame).

V tem delu laboratorija smo videli tudi, kje hranijo tekoči dušik (vrelišče -196 stopinj Celzija).

Ob zaključku smo se zahvalili za prijaznost in strokovnost, prejeli smo tudi darila – blok za pisanje, kemični svinčnik, mali blokec in nosilček za ključe.

Z ogledom smo bili zelo zadovoljni. Najlepša hvala, ker ste nas sprejeli in naučili veliko novega!

Učenci izbirnega predmeta POK in mentorica Martina Ozimek