Tradicionalni slovenski zajtrk 2021

Na »Dan slovenske hrane« na naši šoli vsako leto pripravimo ekološki Tradicionalni slovenski zajtrk. Že enajsto leto zapored zajtrkujemo bio izdelke: med, maslo, kruh, mleko in jabolko. Dopoldne pa imamo na razpolago tudi več različnih vrst sadja, saj je letošnja tema »Zajtrk s sadjem – super dan!«

Tretji petek v novembru smo praznovali tudi z eko dnevom. Po testiranju na covid in ko smo pojedli tradicionalni slovenski zajtrk, smo se lotili različnih aktivnosti. Vsak razred je delal nekaj posebnega, o čemer boste lahko prebrali v poročilu o eko dnevu.

Nas so najbolj presenetili »drugčki«, ki so se s svojo učiteljico Miro lotili peke domačega »štrudla« in v svoji nameri tudi uspeli. Po fotografijah sodeč je bilo odlično opravljeno delo tudi okusno. Bravo!

Slovensko hrano pa smo okušali tudi s celotedenskimi slovenskimi kosili. Vsak dan v tem tednu smo imeli za kosilo tradicionalno slovensko kuho iz različnih predelov Slovenije. V ponedeljek je bila za kosilo zasavska kisla juha, GRENADIRMAŠ (pražen krompir s testeninami) in zelena solata – Zasavje. V torek smo jedli govejo juho z »nudlni«, kranjsko klobaso ali kuhano govedino in VŠENAT ZELJE (prosena kaša in kislo zelje) – Gorenjska. V sredo so nam v kuhinji pripravili BOGRAČ golaž, za sladico pa prekmursko gibanico – Prekmurje. V četrtek je bil na jedilniku KOREJEVEC (gosta juha s korenjem in fižolom) ter kocka iz kozjanskih jabolk – Kozjansko. V petek pa smo jedli malo bolj morsko: ribji brodet (sipe, morski list, škampi, škarpena), koruzno polento in solato – Primorska.

V naslednjem tednu pa bomo spoznavali jedi iz tujih kuhinj:

  • PON (Madžarska): Pörkölt (paprikaš), sladke makove testenine
  • TOR (Turčija): KOFTE (mesne kroglice), PILAF (riž) z zelenjavo, sestavljena solata
  • SRE (Norveška): PEČENI LOSOS s koprom, krompir v kosih, norveška jabolčna pita
  • ČET (Hrvaška): enolončnica s porom in z rebrci, ZAGORSKI ŠTRUKLJI
  • PET (Mozambik): piščanec PIRI-PIRI, pire krompir, rdeča pesa

Na naši šoli pa nimamo tople hrane pripravljene le ob posebnih priložnostih, temveč vsak dan. Pri vseh obrokih vsak dan jemo zdravo ter raznoliko. Kuharji na naši šoli kuhajo odlično! Hvala vsem!

Kaja Krapež, 8. b