Tradicionalni slovenski zajtrk in Dan slovenske hrane

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 19. 11. 2021, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki ga že več let pripravljamo tudi kot ekološkega.  

Pri letošnjem obeleževanju dneva slovenske hrane in izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka se bomo več pogovarjali o vlogi ter pomenu domačega sadja in zelenjave.  Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Zajtrk s sadjem – super dan!«.

Naša šola se bo letos pridružila vseslovenski akciji priprave tradicionalnega kosila iz različnih slovenskih pokrajin. 

A ne le za petek, temveč za ves teden! Vsak dan v tem tednu (od 15. do 19. 11. 2021) bomo pripravili kosilo iz ene od slovenskih pokrajin. Izbrali smo Zasavje, Gorenjsko, Prekmurje, Kozjansko in Primorsko.

Tako bo v ponedeljek za kosilo zasavska kisla juha, GRENADIRMARŠ (pražen krompir s testeninami), zelena solata. V torek bomo pripravili govejo juho z »nudlni«, kranjsko klobaso/ kuhano govedino, VŠENAT ZELJE (prosena kaša in kislo zelje).

V sredo se bomo Prekmurja spomnili z BOGRAČ golažem in  PREKMURSKO gibanico. V četrtek bomo šli na Kozjansko s KOREJEVCEM (gosta juha s korenjem in fižolom) in kocko iz kozjanskih jabolk.  V petek, na Dan slovenske hrane, pa bomo Primorsko pričarali z ribjim brodetom (sipe, morski list, škampi, škarpena), koruzno polento in zeleno solato z radičem.

16. oktobra praznujemo tudi SVETOVNI DAN HRANE. Letošnja tema svetovnega dneva hrane je “Naša dejanja so naša prihodnost – boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje.” Na to temo bodo v petek po uri tradicionalnega slovenskega zajtrka potekale aktivnosti eko dneva.

Martina Ozimek, organizatorica šolske prehrane, mag.družb.inf.