Tradicionalni slovenski zajtrk – dan slovenske hrane 2020

»Zajtrk z medom – super dan!« – letos že desetič – tokrat doma

Namen vseslovenskega projekta je, da bi izboljšali zavedanje o pomenu zdrave prehrane (predvsem zajtrka) in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Javnosti se predstavlja pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbuja k pravilni in zdravi prehrani. Ozavešča se o pomenu živilsko-predelovalne industrije.
Posebno pozornost projekta je namenjena pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.

Glede na razmere (Covid 19) se bo letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom –super dan!« izvedel po domovih učenk in učencev. V preteklih devetih letih pa smo lahko kruh, maslo, med, mleko in jabolko zajtrkovali na šoli.Tradicionalni slovenski zajtrk se je razvil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), na katero se je odzvalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in tako je zajtrk dobil širša izhodišča in okvir.

Letos smo si v OŠ Stranje zastavili štiricilje:
1. ozavestiti in spodbuditi širšolokalnojavnost k obeležitvi dneva slovenske hrane in tradicionalnega slovenskega zajtrka (TSZ);
2. učenci ali/in starši sami doma pripravijo tradicionalni slovenski zajtrk iz izbranih lokalnih živil (kruh, maslo, mleko, med in jabolko);
3. skupaj obnovijo pomen rednega zajtrkovanja,
4.s kupaj obnovijo kvaliteto lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša.

Kakšen je zdrav zajtrk? Zajtrk naj predstavlja približno 20% vseh dnevnih potreb. Pripravljen mora biti iz zdravih živil. Če želimo zdrava živila, morajo rasti na čistem zraku, zdravih tleh, iz najboljših semen. Pobrana morajo biti z vso pazljivostjo in spoštovanjem, ter pravilno skladiščena. Zajtrk mora biti tudi pravilno sestavljen: iz polnovrednih žitnih izdelkov (polnozrnati kruh, kaše …), v kombinaciji z beljakovinskim živilom (mlečni izdelki, pusti mesni izdelek…) in z dodatkom zelenjave ali sadja oziroma 100 % soka. Seveda ne smemo pozabiti, da naj bo zajtrk tudi lepo pripravljen in kulturno zaužit.

Zakaj podpiramo slovensko hrano? Hrana, pridelana v Sloveniji, ima do trgovskih polic in naših krožnikov krajšo pot, kot tista iz tujine, ima več vitaminovin, višjo hranilno vrednost, ima manj aditivov (dodatkov), kot so na primer konzervansi in barvila, in ima bogat in tradicionalen okus. Z odločitvijo za slovenske izdelke skrbimo tudi za čistejše okolje, v katerem živimo (prispevamo k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti in zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane). Prispevamo k ohranjanju delovnih mest vseh, ki so vključeni v domačo prehransko verigo in izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva (dvigujemo stopnjo samooskrbe).Pridelovanje hrane v Sloveniji omogoča ohranjanje avtohtonih slovenskih sort in naše tradicije. Iz zdravih slovenskih tal pridobimo varno in kakovostno hrano.

Kolektiv OŠ Stranje vam želi DOBER TEK!

Hvala vsem staršem, učiteljem, otrokom in mladostnikom, ki se boste potrudili in pripravili ter pojedli zdrav slovenski zajtrk! Fotografije, ki jih boste ob uživanju dobrega in zdravega zajtrka doma naredili, mi lahko pošljete na naslov: martina.ozimek@os-stranje.si.
Prav tako mi na zgornji naslov lahko pošljete dostope do novih, zanimivih spletnih strani, ki govorijo o zdravi in kvalitetni prehrani.

Martina Ozimek, organizatorica šolske prehrane OŠ Stranje

Aktivnosti in povezave, kamor lahko dostopate in izberete aktivnosti, ki jih lahko naredite, uporabite in se zraven zabavate, uživate in veliko novega ter koristnega naučite (v .pdf obliki).