Mednarodni dan prostovoljstva, 5. december

»Preredko se spomnimo, da pravzaprav tkivo, povezanost različnih generacij, različnih delov družbe, temelji na prostovoljstvu. Temelji na tem, da je nekdo pripravljen, ne za plačilo, ampak za neko notranje zadovoljstvo, pomagati drugemu z nečim, kar zna. In prostovoljstvo v šolah je nekaj, kar mora naš izobraževalni sistem absolutno spodbujati.« dr. Jernej Pikalo, minister na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport

Mednarodni dan prostovoljstva je razglasila Organizacija združenih narodov na 40. zasedanju generalne skupščine z resolucijo A/RES/40/212 17. decembra 1985. Od takrat se vlade, Združeni narodi in civilnodružbene organizacije pridružujejo prostovoljkam in prostovoljcem iz vsega sveta pri praznovanju 5. decembra, mednarodnega dneva prostovoljstva.

Mednarodni dan prostovoljstva omogoča organizacijam, ki v svoje programe vključujejo prostovoljce/prostovoljke, ter posameznim prostovoljkam in prostovoljcem, da pokažejo javnosti, kaj so prispevali s prostovoljskim delom na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni pri doseganju razvojnih ciljev tega tisočletja.

Na naši šoli poteka strokovno vodenje interesne dejavnosti prostovoljstva že petnajst let.

Vsako leto se nam pridruži od 20 do 45 mladih od 5. do 9. razreda.  Naš moto je Kar imamo, drugim damo. Ko sem prostovoljce povprašala, zakaj radi prihajajo na naša srečanja, so povedali, da zato, ker se »imamo fajn in ob tem veliko dobrega naredimo za druge«. Povedali so tudi, da se veliko pomembnih stvari naučijo, ki se jih sicer v razredu ne bi.

Tudi sama menim, da prostovoljstvo prinaša veselje, dobro voljo in občutek lastne vrednosti – tako uporabnikom kot prostovoljcem.    Spodbuja povezanost med ljudmi vseh starosti, znotraj iste generacije, pa tudi med različnimi generacijami. Omogoča izkustveno učenje odgovornosti.  Za skupno dobro aktivira veliko človeške energije. Razvija sočutje in posluh za potrebe soljudi.   Z občutkom smisla preganja brezvoljnost in apatijo.    Omogoča otrokom, ki imajo različne težave v razvoju, uveljavljanje na pozitiven in koristen način.    Spodbuja lastno iniciativnost mladih za delovanje na področjih, ki jih zanimajo.   Predstavlja obliko aktivnega državljanstva in prostovoljcem vrača občutek, da imajo moč spreminjati svet na bolje, kar nam kažejo tudi današnji mladostniki z bojem proti podnebnim spremembam.

Martina Ozimek
mentorica prostovoljcev