Megeneracijsko srečanje in delavnica diabetes-veganska prehrana

V ponedeljek, 11. novembra 2019, smo imeli v šoli medgerenacijsko srečanje s predavanjem in delavnico o diabetesu ter pripravo veganskih jedi. Srečanje je potekalo od 17. do 20. ure in učilnica kemije in gospodinjstva je kar pokala, bilo nas je 30!

Na začetku sta nam predstavili sladkorno bolezen s pomočjo računalniške predstavitve učenki naše šole,  Mina Brajer in Teja Ribič Arnež.

Nato pa je primer dobre prakse predstavila gospa Katarina Arčon Žavbi iz Društva diabetikov Kamnik. Povedala je, da svojo sladkorno bolezen ureja tudi z dobro prehrano, saj živila kupuje le pri lokalnih pridelovalcih in jih tudi malo spreminja v kuharskih postopkih, da ohranijo čim več hranilnih snovi – beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, vitaminov in mineralov. Spomnila nas je, da je v petek, 15. novembra, Dan slovenske hrane in mi smo ji z veseljem odgovorili, da ga bomo praznovali z ekološkim TRADICIONALNIM SLOVENSKIM ZAJTRKOM in tudi z aktivnostmi eko dneva.

Ga. Marija Podbevšek, prav tako iz Društva diabetikov Kamnik,  pa nam je pokazala svojo inzulinsko črpalko, ki ji večkrat na dan zelo natančno sporoča stanje glukoze v njenem telesu. Tako hitro lahko ureja dovajanje inzulina, ki pomaga pri prehajanju glukoze iz krvi v celice.

Ponavadi je bilo to vse. Letos pa se nam je pridružil tudi kuhar Dare Korbar iz Komende.

Gospod Dare je vodil kuharsko delavnico veganskih jedi.  Pripravili smo:

  1. kislo zelje in kislo repo, ki smo jih ponudili s popečenim tempehom (leča,grah,fižol).
  2. zelenjavni smuti (kodrolistni ohrovt, jabolko, limonin sok, ingver, kurkuma, cimet, kardamom, klinčki, meta, melisa, veganski jogurt (kokos).
  3. humus (sladek krompir, hokaido buča, zelena, oljčno olje – zmiksamo in dodamo kvasni posip)
  4. pire iz sladkega krompirja (skuhan sladek krompir in hokaido buča ter zelena, oljčno olje, kuhana čičerika, vsemu dodamo še kvasni posip – nefermentiran kvas).

Ko so nekateri pripravljali jedi, so drugi opravili meritev krvnega sladkorja. Ko je bilo vse pripravljeno, smo učenci krožka Diabetes, postregli udeležencem. Le-ti so vsi po vrsti pohvalili pripravljene jedi. Tako so tudi diabetiki, ki 14. novembra praznujejo SVETOVNI DAN SLADKORNE BOLEZNI, ugotovili, da lahko pridobijo beljakovine tudi na rastlinski – veganski način.

Vsi smo se veliko novega naučili in spoznali nove jedi. Hvala!

Nika Gradišek, 8.b