Svetovni dan hrane

16. oktobra praznujemo SVETOVNI DAN HRANE. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) je določila temo letošnjega dne “Naša dejanja so naša prihodnost”.

Tudi različne mednarodne in nacionalne organizacije, ki delujejo na področju prehranjevanja, se odločajo za poudarke pri osrednji temi. Tako je Mednarodna zveza gibanj za ekološko kmetijstvo (IFOAM) povabila, da se ob svetovnem dnevu hrane tudi vzgojno-izobraževalne ustanove vključijo z različnimi aktivnostmi pod sloganom “POŠTENA HRANA”.

Objavljamo priročnik Gastronomija in knjižico z delovnim zvezkom FAO.

Prav je, da se zavedamo, da je Slovenija ena izmed redkih držav, ki ima organiziran sistem prehrane otrok in mladostnikov. Ta organiziran sistem prehrane je urejen na nivoju države in je tudi uzakonjen. Zato ima šola pomembno vzgojno in izobraževalno vlogo pri razvijanju zavesti o zdravi prehrani, zdravih prehranjevalnih navadah, kulturi prehranjevanja in odgovornega odnosa do sebe in svojega zdravja.

Zato vas spodbujamo k poglobljenemu razmišljanju in aktivnostim o pomembnosti prehrane in prehranjevanja, čemur je tudi posvečen SVETOVNI DAN HRANE – 16. OKTOBER.

Povzeto po zapisu svetovalke za gospodinjstvo na Zavodu za šolsko, gospe Irene Simšič.

Za objavo pripravila Martina Ozimek, organizatorica šolske prehrane OŠ Stranje