Zaključek bralne značke s pisateljico Natašo Konc Lorenzutti

Ob zaključku branja za bralno značko je učence OŠ Stranje obiskala pisateljica, pesnica in igralka Nataša Konc Lorenzutti. Mlajši jo poznajo po slikanicah Ravno prav velik in Lučka, nekoliko starejši po delih Kakšno drevo zraste iz mačka, Tronci, Jutri bom siten kot pes, mladina pa po romanih Avtobus ob treh in Gremo mi v tri krasne. Napisala je več kot dvajset del za otroke in mladino, piše pa tudi za odrasle.

Za mlajše učence je pripravila kamišibaj gledališki predstavi po knjigi Tronci in slikanici Cufkova podeželska pustolovščina. Med nastopom je skozi igro in petje peljala najmlajše učence skozi pravljični svet, učenci pa so ji sledili in zbrano poslušali njeno pripovedovanje. Mlade bralce je spodbudila, da so jo vprašali o njenem delu in ustvarjanju ter jo tako še bolje spoznali.

Tudi učence predmetne stopnje je zanimalo, kako ustvarja. Izpostavila je prednosti in slabosti pisateljskega poklica, jim razložila kje najde snov za svoje pisanje. Zanimivo se jim je zdelo, da največkrat izhaja iz čisto vsakdanjih situacij. Povsem jih je prevzela s pripovedovanjem svojih basni v verzih, ki so polne pomembnih življenjskih naukov in bodo kmalu izšle tudi v knjižni izdaji, in kamišibajem po zgodbi Enajstnik.

Pisateljičina nastopa sta nas navdušila in bila za vse bralce čudovit zaključek uspešne bralne sezone. V tem šolskem letu je za bralno priznanje bral 201 učenec centralne šole in podružnice, med njimi 6 zlatih bralcev.