Zahvala županu za nov laserski rezalnik

Z učenci tehničnega krožka in izbirnega predmeta računalništvo smo včeraj na občinskem uradu obiskali župana, gospoda Mateja Slaparja, in se mu zahvalili za pomoč pri nakupu laserskega rezalnika.

Naprava, ki smo jo dobili, omogoča takojšen razrez lesnih materialov, kot je vezana plošča, iz katerih učenci ustvarjajo najrazličnejše izdelke. Do sedaj smo v celoti to počeli ročno, z uvajanjem digitalizacije pa učence učimo izdelovati skice, le-te tehnično narisati v ustreznem računalniškem programu ter pretvoriti v obliko za laserski CNC (računalniško voden stroj) rezalnik, ki narisano tudi izreže ali gravira.

Z laserjem lahko režemo vezano ploščo do debeline 12mm, kar popolnoma pokriva vse naše potrebe. Učenke in učenci (pa tudi učitelji seveda!) smo nad strojem silno navdušeni, saj imamo glede na slovenske razmere super nadstandardne pogoje za najsodobnejše tehnično izobraževanje in kreativno ustvarjanje, kakršnega predstavlja naš laserski rezalnik. S tem pa tudi mladim omogočamo najboljšo izkušnjo pri izbiri nadaljnje poklicne poti.

V zahvalo smo z novim laserskim rezalnikom izdelali leseno škatlico za sladkarije in stojalo za svinčnike. Seveda smo škatlico napolnili s sladkarijami. Da ne pozabimo svojih korenin, smo za dekoracijo uporabili avtentično slovensko krasilno motiviko, katero je v svoji knjigi zbral g. Ivan Razboršek z naslovom Slovenska krasilna umetnost. Tako smo se spoznali še s postopki digitalizacije in vektorizacije z namenom širjenja in ohranjanja slovenske kulturne dediščine. Zadali smo si nalogo, da bomo s postopkom digitalizacije nadaljevali in spravili v računalniški svet čim več slovenske motivike, kajti če ne obstaja v računalniškem svetu, potem slej kot prej izgine iz obličja znanega.

Andrej Kočar
računalničar, mentor tehničnega krožka