Vabilo k sodelovanju v literarno-fotografskem natečaju hrbtne poezije Položi knjigo na knjigo

Na naši šoli spodbujamo branje in podpiramo projekte, ki odpirajo prostor domišljiji in ustvarjalnosti. Zato ob slovenskem kulturnem prazniku razpisujemo literarno-fotografski natečaj hrbtne poezije z naslovom Položi knjigo na knjigo.

Hrbtna poezija – kaj je to?
Hrbtna poezija je način pisanja pesmi, ki združuje literaturo in fotografijo. Čeprav ob imenu pomislimo, da gre za pesmi, ki so napisane na hrbtih ljudi, to sploh ne drži.

Ustvarjalec take poezije najprej pregleda knjige, ki so mu na razpolago, in njihove naslove. Nato pa naniza knjige eno vrh druge, tako da se njihovi naslovi povežejo v novo čim bolj smiselno besedilo. In tako se oblikuje pesem. Pri tem pa mora upoštevati, da v isti pesmi iste knjige ni dovoljeno uporabiti večkrat, da v pesem sodijo samo naslovi knjig (druga besedila na hrbtih knjig ne sodijo v pesem) in da je treba pesem fotografirati – sicer se ta izgubi, ko gredo knjige nazaj na polico.

Tak način ustvarjanja pesmi je igriv in sproščen, hkrati pa ustvarjalcem ponuja veliko zabave. Zato ste, dragi učenci, prisrčno vabljeni, da sodelujete v natečaju, pokažete svojo ustvarjalnost ter se zraven še zabavate.

Tako kot smo se mi, ko je nastajala spodnja pesem na fotografiji.

NAVODILA ZA SODELOVANJE V NATEČAJU
Komu je natečaj namenjen? Vsem učencem od 1. do 9. razreda OŠ Stranje.

Kdaj poteka natečaj? Fotografije svojih izdelkov pošljite do 23. 4. 2021, ko obeležujemo svetovni dan knjige, na elektronski naslov: anze.slana@os-stranje.si ali tea.letonja@os-stranje.si. Fotografije izdelkov naj bodo čim bolj jasne.

Kaj želimo in pričakujemo, da ustvarite? Položite knjigo na knjigo in iz naslovov na hrbtni strani sestavite svojo pesem. Seveda lahko sestavite več pesmi in nam jih pošljete.

Vaše pesmi bomo razstavili (na spletni strani šole), najboljša dela pa bodo tudi nagrajena s praktičnimi nagradami.

Bodite kreativni, pustite domišljiji in ustvarjalnosti prosto pot. Vaših izdelkov se že močno veselimo!

Prisrčen pozdrav
knjižničarja

dav