Svetovni dan hrane – 16. oktober 2020

16. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov  ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO (Food and Agriculture Organization), tako da letos obeležujemo že 75. obletnico delovanja te organizacije in zato vsako leto na ta dan praznujemo SVETOVNI DAN HRANE (WORLD FOOD DAY).

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva hrane. Letošnja tema svetovnega dneva hrane je »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj» (Grow, Nourish, Sustain. Together.) in se osredotoča na pomembno vlogo spreminjanja različnih razmer in prehranjevanja. Poudarek je tudi na zavedanju, da so naša dejanja naša prihodnost.  

Svetovni dan hrane nam ponuja priložnost za razmislek, da se poudari stisko več kot 820 milijonov kronično podhranjenih ljudi na svetu in več kot četrtino svetovnega prebivalstva, ki je prekomerno hranjenih.

V Sloveniji problema kronične lakote ni, se pa strokovnjaki intenzivno ukvarjajo s tem, kako odpraviti posledice neustreznega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti oziroma posledične učinke nezdravega življenjskega sloga.

Prav je, da se zavedamo, da je Slovenija ena izmed redkih držav, ki ima organiziran sistem prehrane otrok in mladostnikov. Ta organiziran sistem prehrane je urejen na nivoju države in je tudi uzakonjen. Vas, starše in učence,  spodbujamo k poglobljenemu razmišljanju in aktivnostim o pomembnosti prehrane in prehranjevanja, čemur je tudi posvečen SVETOVNI DAN HRANE – 16. OKTOBER.

Naj še posebej poudarim odlično možnost prehranjevanja na naši šoli, saj smo v kamniški občini edina šola, ki lahko ustvarja jedilnike, jedi in obroke v lastni kuhinji. Za to skrbimo ravnatelj g. Jemec, organizatorica šolske prehrane M. Ozimek in kuharska ekipa Danijel, Katja in Bernarda.

Dragi starši in učenci – prav je, da se zavedate, kako velik privilegij imate, da lahko naši učenci in učenke jedo hrano, pridelano doma, skuhano ali spečeno doma ter takoj postreženo na mizah in v krožnikih.

Del besedila povzetega po Ireni Simčič, višja svetovalki za gospodinjstvo in šolsko prehrano, ZRSZŠ

FOOD HEROES – FILM WFD 2020 (dostopno na: youtube.com)

SVETOVNI DAN HRANE 2020 (dostopno na: youtube.com)

SKUPAJ LAHKO USTVARJAMO (dostopno na: youtu.be)

Pripravila organizatorica šolske prehrane v OŠ Stranje, Martina Ozimek, mag. družb.inf.

Poster – Svetovni dan hrane 2020
Svetvni dan hrane – SURS podatki
FAO Activity Book 2020
Okusi Evrope