OBVESTILO – Odlok o obveznem nošenju zaščitnih mask

Spoštovani starši,

vlada RS je v petek, 18. 9. 2020, ob 21. uri na dopisni seji sprejela odlok o začasnih ukrepih zaradi preprečevanja izbruhov okužb in širjenja okužb z nalezljivo koronavirusno boleznijo COVID-19 (.pdf). Odlok med drugim določa, da je v osnovnih šolah v notranjih prostorih z 21. 9. 2020 do preklica obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza.

Sprejeti odlok se ne uporablja za:

  • učence do vključno 6. razreda,
  • učence 7.–9. razreda, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 metra medosebne razdalje,
  • zaposlene, ki poučujejo v oddelkih do vključno 6. razreda, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 2 metra medosebne razdalje,
  • osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Maske so za učence od 7. do 9. razreda v šoli do preklica obvezne ves čas, tako v skupnih notranjih prostorih šole, kot tudi v učilnicah v času pouka in drugih vzgojno-izobraževalnih dejavnostih, razen ko se lahko zagotovi vsaj 1,5 metra medosebne razdalje.

Starše učencev od 7. do 9. razreda, v zvezi z omenjenim odlokom naprošamo, da svojemu otroku zagotovite masko. Če te možnosti nimate, bodo otroci masko dobili ob prihodu v šolo.

Vse starše naprošamo, da se s svojimi otroki pogovorite o samozaščitnem ravnanju (higiena rok in kašlja, pravilna uporaba maske, medosebna razdalja) in o nošenju mask na šolskih prevozih, kjer opažamo, da učenci navodil ne upoštevajo.

Hvala za vaše razumevanje!