Lepo je biti France Prešeren

Letošnji kulturni program v počastitev Prešernovega dne so pripravili devetošolci s pomočjo učiteljev.  Učencem 1.-8. razreda so skušali približati življenje in delo našega največjega pesnika v obliki kviza z naslovom Lepo je biti France Prešeren. V ekipi za 9. a  so sodelovali Sara Dobovšek, Zala Novak Sitar, Žiga Mihelčič, v 9. b pa  Tjaša Pavlič, Gašper Babnik, Tilen Novak. Nad pravilnimi odgovori je bedela  komisija učiteljev. Da pa bi bil kviz še bolj zanimiv, so poskrbeli še ostali devetošolci, ki so pravilne odgovore pojasnili z dramskimi prizori in posebnimi pojasnili,  ki so sledili kot oglasi.  Kviz so vodili osmošolci Nika Lukan, Luka Vettorazzi in Pia Pestotonik.

Dramski prizori, kot so  pogovor med Prešernovo materjo in očetom  (Nina Spruk in Žiga Sušnik), šolanje v Ljubljani, kjer se spozna z Vodnikom (Lan Kališnik, Lovro Golob), so prekinjali kviz kot oglasi.

Poslušali smo pripoved užaloščene Urškine mame (Eva Hrovat), povzeto po spisu Ule Ropret Drnovšek. S šaljivim prizorom kmeta, ki bi rad tožil, smo spoznali Prešerna, ki ga je v vseh prizorih odlično zaigral Lan Kališnik. Tako se je Prešeren v rap prizoru na žaru kosal z Jernejem Kopitarjem (David Keser), v svoji odvetniški pisarni pa izgovarjal pred sestro Katro (Laura Uršič). Hči Ernestina (Tija Vidovič) se je spominjala prijateljev Matije Čopa in Andreja Smoleta pa tudi Julije Primic, ki jo je koketno odigrala Mina Brajer.

Martin Slevec in Teja Arnež Ribič, oblečena v narodno nošo, sta navdušila publiko z dramatizacijo pesmi Od železne ceste. Zdravljico pa sta zanosno recitirala Žiga Sušnik in Lan Kališnik.

Za dodatna pojasnila je poskrbela Lara Potokar, pa tudi za Prešernove kroglice.

Neodločen izid obeh ekip je dokaz, da so se devetošolci dobro pripravili na kviz. Zato so se vsi: sodelujoči na kvizu, igralci, ostali devetošolci in člani komisije posladkali s Prešernovimi kroglicami.

Namen kviza ni bilo tekmovanje, ni šlo za zmago, kdo bo boljši. V življenju niso samo zmage, kar smo spoznavali  skozi kviz o Prešernu. Največja nagrada je znanje, pridobljeno pri rednem pouku,  pripravah na kviz in dramatizaciji odlomkov.

Hvala devetošolcem, da so nam skozi kviz in dramatizacije odkrivali življenje, delo in pomen Franceta Prešerna.

Mira Papež