Menjalnica  2019

V torek, 26. novembra 2019, je kljub pozni popoldanski uri (ob 17.00) v šolski avli zaživelo od pisanih barv, navdušenja in veselja ob srečanjih s prijatelji, znanci, sošolci.

Na srečanjih prostovoljcev (predura ob petkih) smo se odločili, da organiziramo menjalnico.

Vsakdo od nas ima v omari oblačila, ki jih nikoli ali pa redkokdaj nosi ali pa smo jih preprosto prerasli.
Ker smo ekološko osveščeni, vemo, da je oblačilo (igrača, knjiga)  še vedno uporabno, tudi če ga mi ne potrebujemo več. Seveda je pogoj, da je lepo ohranjeno in čisto. Kolikor kosov oblačil je kdo prinesel, toliko »novih« je lahko odnesel za novo popestritev v svoji omari. Pa ne le oblačil, tudi igrač oziroma knjig. Ker ni nikogar od prostovoljcev skrbelo, da bo vprašan, ker so bili polni pričakovanj, kaj bo kdo prinesel in kaj bo kdo lahko izbral, je ura druženja minila kot blisk.

Skupaj smo ugotovili, da je šlo za pravo medgeneracijsko druženje, saj smo po ogledu stvari na mizah tudi poklepetali, tako mlajši kot starejši in se prav prijetno imeli. Prostovoljci so organizirali tudi mini delavnico risanja in izdelovanja snežink iz papirja.

Ob zaključku smo pridno pospravili avlo in se seveda tudi fotografirali.

Hvala g. ravnatelju, da smo lahko menjalnico izvedli v šoli.

Prejeli smo tudi mnenje dveh obiskovalk – mamice in njene hčere: »Menjalnica je super ideja, ki je včeraj, 26.11. zaživela tudi na OŠ Stranje. Učenci nižjih razredov so zelo uživali ob menjavi knjig, oblačil, najbolj pa seveda pri menjavi igrač. Bilo bi odlično, če bi se menjave lotili tudi starejši učenci, ker bi bila izbira veliko bolj pisana … Tako bi med knjigami našli tudi kaj za starejše učenke…

Hči pa je zapisala: “Meni je bilo zelo všeč. Najbolj so mi bile všeč igrače, pa tudi oblačila. Tudi knjige so bile, a žal nobene zame. Aja, seveda bom še prišla na menjalnico.«

Martina Ozimek
mentorica prostovoljcev