Ekodan

11. 5. 2019 je šola kljub sobotnemu dopoldnevu vrvela z ekološko usmerjenimi idejami. Učenci razredne stopnje in podružnične šole Gozd so v svojih razredih ustvarjali z odpadno embalažo. Nastala je kopica likovnih, glasbenih, igralnih in uporabnih izdelkov.

Učenci predmetne stopnje so najprej prisluhnili gostujočemu predavanju »Še vedno vozim – ampak ne hodim«, nato so se razdelili med delavnice.

Na delavnici v izvedbi Reciklarnice so se učenci spopadli s šivanjem, saj so si sami zašili vrečko iz stare majice.

Vse o tem, kako iz mleka nastane jogurt, so izvedeli na istoimenski delavnici. Skupaj s predavateljico so pripravili jogurt in ga okrasili s sadjem.

Taborniki so za učence nabrali cele kupe drobnarij: pesek, mivko, vejice, lesene opilke in oglje. Cilj delavnice: umazano vodo spremeniti v pitno. Jim je uspelo?

Čeprav se nam zdi, da o čebelah vemo že vse, se vsakič naučimo še kaj novega. Na delavnici so učenci izdelovali cvetove iz odpadnih škatel za jajca.

Čeprav zima letos ni kazala zob, so veter, dež in lepljivi čevlji otrok raznesli mivko po igrišču in smeti na igrišče. Skupina fantov je zato poskrbela, da se igrišče sveti kot novo.

V kemijski učilnici je dišalo po kemiji. Učenci so izdelali medeno mazilo, pršilo proti komarjem in posip za blazine in vzmetnice, obenem pa so se naučili čistiti s pomočjo citronske kisline.

Ker so se učenci pri vsem tem delu morali sprostiti, je bila kot nalašč tu delavnica joge. Spoznali so nekaj asan, od katerih je bila najbolj priljubljena lev. Le zakaj?

Kljub temu, da so v kuhinji poskrbeli za eko malico, so si pri delavnici učenci sami izdelali slane in sladke namaze. Za vsak slučaj, če je bilo malice vseeno premalo …

Ob vseh delavnicah so izdelali tudi nove koše za papir iz odpadnih kartonastih škatel z motivom drevesa, ki bodo krasili vse šolske prostore.

Miha Kukec
Eko koordinator