Naš učenec na nacionalnem otroškem parlamentu

Zjutraj sem se z vlakom odpeljal v Ljubljano in peš prišel do Državnega Zbora Republike Slovenije. Tam se je že zbirala skupina otrok iz Osrednje slovenske regije. Ko so nas spustili noter so nam dali broške, saj v DZ (državni zbor) ne smeš hoditi brez nje.
Pri vhodu so še skenirali naše jakne in torbe potem pa smo šli v dvorano.
Dvorana mi je bila zelo všeč – bila je zelo moderna in udobna. Imeli smo premikajoče oblazinjene stole, vsak svoj zvezek in kemični svinčnik,…
Najprej smo bili obveščeni o poteku dne, potem pa je bila malica. Za malico so bili okusni rogljički z marmelado. Po malici smo se razdelili po skupinah in odšli v druge prostore.
V moji skupini smo se pogovarjali o temi: “Moji viri pomoči”
Pogovarjali smo se o dobrih in slabih dejavnikih okoli nas in kako smo lahko tudi mi dobri dejavniki za ostale. Pogovarjali smo se tudi o primerih, kako pomagati ljudem/prijateljem v določenih situacijah in skupaj prišli do sklepov, ki smo jih kasneje predstavili.
Ko smo z delom po skupinah zaključili smo se spet dobili v glavni dvorani.
Tam je vsaka od 4. skupin predstavila svoje sklepe, ki so sledeči:

1. Predlagali so boljše ozaveščanje, več delavnic, ki so tudi bolj zanimive in druge stvari, ki bi pripomogle k temu, da bi ljudje sploh razumeli, kaj duševno zdravje JE – to so našli kot velik problem.
2. Predlagali ozaveščanje in boljše delavnice – izpostavili problem samopodobe, nezaupanja staršem in reševanja stresnih situacij.
3. (naša skupina) Mi smo izpostavili slabo samopodobo, izbiranje svoje družbe in predvsem, da imamo sami največ moči pri odločanju o tem, kaj bomo počeli in s kom.
4. Izpostavili slabo samopodobo, strah/nezaupanje pred socialnimi delavci, boljšo urejenost učilnicin vpliv influenserjev, ki bi lahko pomagali mladin, saj imajo veliko moči -> socialna omrežja.

Te sklepe smo predstavili ministrom in predsedniku vlade, Robertu Golobu, ki so se zdeli kar navdušeni. Po predstavitvah sklepov je sledil del, ko smo dvigali roke in posamezno izpostavljali probleme, ki smo se jih spomnili. Sam sem izpostavil vpliv hobijev na naše duševno zdravje, saj se mi zdi, da lahko pozitivno vplivajo na vidiku športne in socialne ravni zraven pa še pomagajo bolje izkoristiti čas na zaslonih (učenje novih trikov).
Dogodek smo zaključili z predstavitvijo teme za nasledji dve leti, ki je: PRENOVA ŠOLSKEGA SISTEMA
Dan mi je bil zelo všeč, saj nisi ravno vsak dan v Državnem Zboru. Zdi se mi, da sem tudi sam pripomogel k uspešnem delu.

Nace Maležič, 8. b

Nace je bil izvoljen na Regijskem otroškem parlamentu in je zastopal našo občino na Nacionalnem otroškem parlamentu v Državnem zboru, ki je potekal 8. 4. 2024. Svoje delo delegata v parlamentu je odlično opravil, na plenarni razpravi je prišel tudi do besede in izpostavil pomembno področje vpliva hobijev na duševno zdravje otrok in mladih ter problematiko njihove dostopnosti za vse otroke. Nacetu za pomemben prispevek na državni ravni iskreno čestitamo!

Sanja Klemenc, mentorica otroškega parlamenta

Sejo so prenašali na TV Slovenija 3, ogledate si jo lahko na povezavi www.rtvslo.si. Nace je uspel priti tudi do besede (na 1:18:49).