Pojedli smo slovenski zajtrk in zadišalo je po praznikih

Tretji november je že tradicionalno namenjen Dnevu slovenske hrane in Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku, ki je tudi ekološki. Ta dan je namenjen tudi temu, da se zavemo, da je redno uživanje kakovostnega zajtrka pomembno, hkrati pa se ob njem zbere družina in se pripravi na nov dan. Če za zajtrk uporabimo živila slovenskih proizvajalcev pa spodbujamo tudi samooskrbo.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Kruh za zajtrk – super dan!«. Učenci so se z učitelji pogovarjali o vlogi ter pomenu zajtrka v prehrani in o domačih žitih in kruhu.

Hrano, ki je ostala od zajtrka so zaposleni v kuhinji pregledali in pripravili t. i. zero waste kosilo, kosilo iz preostankov hrane. Iz sadja, ki se ni pojedel, so skuhali kompot in ga uporabili za rižev narastek z jabolki. V riževem narastku so uporabili tudi maslo in med.
V pripravi preprostih sladic so se ob pomoči zaposlenih v šolski kuhinji pomerili tudi učenci predmetne stopnje in pripravili medenjake, korenčkove žepke, kostanjeve kroglice in bučne mafine.

Po zajtrku pa je bil čas za ustvarjanje. 4. decembra bomo na šoli za starše in ostale obiskovalce izvedli praznični bazar s kulturnim programom. Da bodo prazniki še malo bolj čarobni bomo takrat obiskovalcem v zameno za prostovoljne prispevke ponudili izdelke za prijetnejše praznične dni. Te izdelke so danes naredili učenci in vsak je čisto unikaten.
V sklopu dneva so nekateri učenci urejali okolico šole, pomagali pri izdelavi scene za praznični bazar in pomagali pri zbiranju odpadnega papirja.
Odpadni papir se je zbiral v četrtek, 16., in petek, 17. 11. Zbrali smo okoli 4 tone odpadnega papirja.

Fotografirala sta Jakob Krapež in Edvard Pogačnik.