Tradicionalni slovenski zajtrk in Dan za spremembe

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 17. 11. 2023, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki ga že več let pripravljamo tudi kot ekološkega.

Pri letošnjem obeleževanju dneva slovenske hrane in izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka se bomo pogovarjali o vlogi ter pomenu zajtrka v prehrani in o domačih žitih in kruhu. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Glavni namen Dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.
Poleg učencev nagovarjamo tudi starše, da se pridružite pobudi in odločite za nakup hrane iz naše bližine in si privoščite slovenski zajtrk.

Z učenci bomo pojedli ekološki tradicionalni slovenski zajtrk v prvi uri. V tem času bodo lahko učitelji, ki bodo z njimi, izbrali nekatere učne in vzgojno izobraževalne aktivnosti, dostopne na nasasuperhrana.si – tradicionalni slovenski zajtrk.
Letošnja osrednja tema je kruh, ki ga bomo povezovali z žiti in z izdelki iz žit. Nekaj odličnih receptov in pregovorov o kruhu najdete na spletni strani – dostopno na  nasasuperhrana.si – naš super kruh.

Tudi starši se lahko doma pogovorite z otroki o zdravih, prijetnih, okusnih in rednih zajtrkih, pa tudi o pomembnosti uporabe domačih živil, saj so le ta bolj kvalitetna in zdrava kot tista, ki v tovornjakih naredijo na tisoče kilometrov, preden pridejo na mizo.

Želimo vam dober tek!

Martina Ozimek, mag. družb.inf.

Po prvi uri bodo učenci v sklopu Dneva za spremembe izdelovali izdelke iz različnih materialov, ki jih bomo v zameno za prostovoljne prispevke ponudili na prednovoletnem sejmu. Vsi zbrani prostovoljni prispevki bodo namenjeni v šolski sklad.
Učenci ta dan ne bodo samo jedli zdravo, sami bodo pripravili nekaj zdravih jedi.