Predstavitev mlekarne Krepko

V torek, 17. oktobra 2023, je učence, ki obiskujejo izbirna predmeta Poskusi v kemiji in Kemija v življenju, obiskala predstavnica mlekarne Krepko, gospa Mojca Koman, univ.dipl.inž.živ.tehn. Povedala nam je veliko zanimivih dejstev, ki vplivajo na njihove kvalitetne izdelke.
Najprej je poudarila, da je mleko izredno zdravo živilo. Izbirajo ga zelo skrbno, saj mora biti lokalno. Krave lokalnih kmetov morajo imeti vsaj 180 dni paše na prostem. Tako se poveča vsebnost konjugirane linolne kisline, ki je v mleku in naj bi pomagala preprečevati srčno-žilne bolezni in ščitila pred rakom.
Povedala je tudi, da ima njihovo pridobljeno lokalno mleko kar okrog 4, 5 % mlečne maščobe, odvisno od letnega časa. Iz mleka pripravljajo različne izdelke, odvisno je od tega, katere mikroorganizme uporabijo. Njihova naloga je, da pretvorijo mlečni sladkor – laktozo v mlečno kislino. Tako dobijo kislo mleko ali kakšen drug mlečni izdelek, na primer kefir, za kar potrebujejo druge mikroorganizme. V tej mlekarni so s pridelavo tradicionalnega kefirja iz pravih kefirjevih zrn pričeli že leta 1992. Najstarejši naravni probiotični napitek vsebuje več kot 30 probiotičnih kultur ter vrsto vitaminov in mineralov. Zanj so dobili tudi evropsko nagrado za kakovost.
Poleg slovenskega ekološkega mleka, jogurtov in kefirja pa v njihovi ponudbi najdete sire, smetane in vrhunsko ekološko maslo, ki ga navadno jemo tudi v naši šoli za malice. Prav tako je sestavni del Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki je na naši šoli že vsa leta tudi ekološki! Prav tako bo tudi letos na tretji petek v novembru, torej 17. novembra 2023.

Gospa Mojca nam je prinesla tudi nekaj njihovih izdelkov, ki smo jih lahko poskusili. Prav vsi so bili odlični. V prihodnjih urah izbirnega predmeta bomo izvedli kar nekaj eksperimentov, povezanih z mlekom in mlečnimi izdelki. Najbolj zanimivo se je učencem zdelo, da bomo iz skute pripravili lepilo.
Več o mlekarni si lahko preberete na spletu, kjer boste našli tudi okusne recepte – dostopno na: mlekarna-krepko.si.