Obisk Lekarne Kamnik na Šutni

V četrtek, 26. maja 2022, smo z učenci, ki obiskujejo izbirni predmet Poskusi v kemiji, odšli na ogled in delavnico v Lekarno na Šutni.

Sprejeli sta nas vodja lekarne, ga Maja Oražem, mag. farm. in ga. Nasta Vodnik, mag, farm.

V uvodu smo slišali, kaj se dela v posameznih prostorih (sprejem materiala, magistralni laboratorij, antiseptični del, pomivalnica, prostor za antibiotike, oficine – prodajni del), saj v lekarni nudijo zdravila na recept in brez recepta, medicinske pripomočke, homeopatska zdravila, prav tako pa lahko izberemo dermo kozmetiko za otroke in odrasle, naravno kozmetiko, prehranska dopolnila, mešanice čajev, veterinarskih zdravil. Razdelili smo se v dve skupini, ena je pripravljala olje za sončenje, druga pa se je seznanila s spremljanjem in označevanjem ter sledljivostjo materialov, ki jih uporabljajo v lekarni.

Olje za sončenje smo pripravili iz kakavovega masla, ki smo ga predhodno stalili na vodni kopeli ter nato zmešali z oljčnim oljem. Nastalo olje smo napolnili v plastenke in jih označili z nalepko z rdečim robom. Naučili smo se tudi dva nova izraza: »hipoalergen« (ni dokazano, da bi povzročal alergije pri človeku) in »patena« (laboratorijski pripomoček, ki se od terilnice s pestilom razlikuje po materialu, izdelan je iz melamina ter po pestilu, ki je bolj gladke površine). Izvedeli smo tudi, da je pravilno mešati materiale v nasprotni smeri teka urinega kazalca.

Ob zaključku smo si lahko še izmerili telesno težo, višino ter indeks telesne mase (ITM). Prejeli smo tudi lepa darilca.

Za strokoven in zelo prijazen sprejem ter delavnico se lepo zahvaljujemo in se priporočamo za prihodnje leto!

Učenci izbirnega predmeta POK in mentorica, Martina Ozimek, mag, družb. inf.