Odprtje razstave Roberta Uraniča

V predprazničnem  vzdušju smo v petek, 4. 2. 2022, na OŠ Stranje slovesno odprli razstavo slik slikarja, Kamničana Roberta Uraniča, ki je nedolgo tega postal tudi hišnik na naši šoli.
Na odprtju razstave so učenci 7. a razreda prerezali rdeč trak in tako obeležili dogajanje v šolski jedilnici. Za boljše razumevanje slikarjevega likovnega ustvarjanja in medsebojnega spoznavanja smo z njim pripravili intervju.

Učenci: Ema Rak, Zala Rondovič in Filip Golob so mu zastavljali vprašanja o njegovem življenju in delu, Tinkara Kočar pa je poskrbela za fotografije celotnega dogajanja.
Izvedeli smo, da je Robert Uranič tudi sam obiskoval šolo v Stranjah, šolanje pa nadaljeval na kovinarski šoli v Domžalah, nato pa se je ob rednem delu izobraževal še na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Sodeloval je tako na samostojnih, kot skupinskih razstavah.
Ena takih je tudi  skupinska prireditev Mednarodni likovni bienale Velika planina, kjer aktivno deluje tudi kot soorganizator, saj je ustanovni član Likovnega društva Tone Kranjc Kamnik. Velika planina ter planinski motivi in narava v nevihtnih oblakih in temačnih odtenkih so bistvena motivika njegovega slikanja. Seveda pa na vseh slikah izstopa drevo – viharnik, ki kljubuje vremenskim vplivom, kot tudi sam kljubuje življenjskim neprilikam.

Avtor ima tudi svoj atelje s platni, barvami, čopiči. Kot zanimivost pa je dodal, da ne uporablja slikarske palete, ampak barve nanaša in meša na samem platnu. Njegova priljubljena barvna lestvica je sestavljena iz rjave, zemeljske, ter včasih modre barve. Najraje ustvarja z akrilnimi barvami, včasih tudi z oljnimi. Hitrost slikanja je odvisna od razpoloženja in prenekatero delo nastaja zelo hitro. Poslikal je tudi nekaj znamenj in slik na fasadah hiš. Svoja likovna dela tudi prodaja, saj se število njegovih likovnih izdelkov giblje okrog tisoč.

Njegova likovna dela bodo razstavljena na naši šoli mesec dni.

Na koncu smo se mu iskreno zahvalili za njegov čas, ki ga je preživel z nami in mu zaželeli uspešno likovno ustvarjanje tudi v nadaljnje.

Brigita Ozimek Kumek