Slovenski kulturni praznik na OŠ Stranje

Letošnja obeležitev slovenskega kulturnega praznika je na Osnovni šoli Stranje potekala podobno, kot za večino učencev že slabe štiri mesece poteka pouk – na daljavo in v virtualnem svetu.

Prireditev so pripravili člani in članice dramske skupine Baretka in ostali učenci, ki so pokazali, da kultura niso samo pesmi Franceta Prešerna. Skozi preplet veznega besedila, recitacij in videovinjet so predstavili pomen kulturnikov (med vsemi prav Prešerna) za Slovenijo in slovenski narod, razmišljali o umetnosti in skozi pesmi predstavili tudi svoje tegobe, pri čemer so uporabili besedila Franceta Prešerna, Srečka Kosovela, Igorja Sakside in letošnjega Prešernovega nagrajenca Ferija Lainščka.

Največja odlika tokratne prireditve je bila, da so jo v celoti (z res minimalnimi intervencijami učiteljev) pripravili učenci sami. Sodelovali so: Filip Golob, Karolina Graj, Klara Ivančič Klemenčič, Alja Koleto, Lana Kvas, Filip Maležič, Zala Omerzo, Monika Sitar, Črt Sprogar in Aljaž Sladič ter Neža Pavli Perhoč, Naja Remše, Rubin Selimović in Taja Spruk. Posnetke je med sabo stkal in prireditvi vlil končno podobo Ažbe Drloc.

Tokratna prireditev je pokazala kreativnost in ustvarjalno vnemo učencev. Prav ta močno posega v samo srž kulture, tistega povezovalnega elementa, na katerega smo vsi ponosni in katerega izjemnega pomena se morda premalokrat zavedamo. Učenci so nam to pokazali in nanje smo lahko upravičeno ponosni.

Posnetek prireditve si lahko ogledate na spodnji povezavi.